Bilgi BankasıDoğayı KeşfetHayvanlar Alemi

Kediler Çikolata Yer mi?

KEDİLER ÇİKOLATA YİYEBİLİR Mİ?

Hangimiz çikolata sevmeyiz…

Çikolata her ne kadar birçok insanın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor olsa da bu tatlı yiyecek hem köpekler hem de kediler için son derece tehlikelidir. Çikolata ve kakao, insan vücudunda doğal olarak metabolize olan, ancak kedi veya köpeklerde bulunmayan, teobromin adı verilen bir bileşen içerir. Bu, maddenin çok ciddi semptomlara, özellikle karaciğer yetmezliğine yol açabilecek toksik bir birikmesine yol açar.

Kedinizin zehirlenmesi için çok fazla çikolata yemesine gerek yoktur. Her bir hayvanın metabolizması farklı olduğu için, bir kedinin ne kadar çikolata yerse zehirleneceği hesaplanamaz, ancak dikkate alabileceğiniz bazı faktörler var. Bu, evcil hayvanınızın yediği çikolatanın boyutuna, türüne ve ağırlığına göre farklılık gösterecektir. Koyu, bitter çikolata, süt veya beyaz çikolatadan çok daha yüksek teobromin içeriğine sahiptir.

Kediler için çikolata zehirli midir?

Çikolata, ikisi de kediler için toksik olan kafein ve teobromin bileşenlerini içerir. Teobromine, çikolatadan yapılan kakao bitkisinde bulunan doğal olarak oluşan bir kimyasaldır. İnsanlardan farklı olarak, kediler teobromin metabolize edemez. Çikolatanın yutulmasından sonra, teobromin bir kedinin sisteminde yaklaşık 24 saat kalabilir, kedinin vücudu onu sistemden temizleyemediğinden, zehir birikimi hastalığa ve bazen ölüme neden olabilir.

Hem kuru kakao tozu hem de fırın çikolatası çok yüksek seviyelerde teobromin içerir, bu da onları kedinizin tüketebileceği en kötü çikolata yapar. Bununla birlikte, koyu, yarı tatlı, süt ve beyaz dahil olmak üzere tüm çikolatalar, kedinizin tüketmesi için uygun değildir.

 

 

 

 

You may also like

Bilgi Bankası

Sirke İle Dezenfektan!

Kimyasallara bağlı kalmadan doğa harikası meyvelerden yapılan ev yapımı sirkelerle her türlü bulaşıcı mikroba karşı ...

Comments are closed.